Abseilen - Scouting St. Jan Baptist (Scouting Heerlen)

Ga naar de inhoud

Abseilen

Technieken > Abseilen
Abseilen is een Duits woord.

Als je het uit elkaar haalt krijg je ab en seilen.
Ab betekent naar beneden en een seil is een touw.
Abseilen is dus langs een touw naar beneden gaan, op een veilige manier natuurlijk.

Als je aan het rotsklimmen bent en je komt boven aan de rotswand, dan kan je meestal niet via een andere weg naar beneden lopen.
Je moet dan naar beneden abseilen.
Het is ook leuk om "gewoon zomaar" te gaan abseilen. Eigenlijk kan dat overal vanaf; kerktorens, bruggen, vanuit bomen, enz.

Denk er wel aan dat het vaak verboden is om van dat soort objecten te gaan abseilen!
Abseilen gaat altijd gepaard met RISICO'S. Ga nooit zelf wat proberen, maar zorg dat er altijd iemand bij is die veel ervaring heeft met klimmen en abseilen.

Controleer ook altijd zelf of alles in orde is (karabiner dichtgedraaid, touw goed bevestigd, gordel vast en gesp teruggestoken, enz.). Als je je aan de regels van de begeleiding houdt dan kan er niets gebeuren. Vertrouw op je materiaal, overwin je angst en ga naar beneden!
En... daag nooit iemand uit iets te doen wat hij of zij eigenlijk niet durft!

TECHNIEK

Abseilen doen we met een abseilacht. Door de wrijving die de acht geeft kost het je niet veel kracht om stil te blijven hangen. Houd het touw in je rechterhand naast je heup. Laat langzaam wat touw door je hand glijden om naar beneden te gaan. Let erop dat er niets tussen de acht en het touw kan komen (haren, trui, das, enz.) want dat kan erg vervelende gevolgen hebben.

Je houding is erg belangrijk. Ga lekker in je gordel hangen! Ga in een kleine spreidstand staan met gestrekte benen. Loop (!) naar beneden met je voeten plat tegen de wand. Als je de juiste houding hebt, dan worden je voeten vanzelf tegen de wand gedrukt. Je linkerhand hoef je dus niet te gebruiken, maar je kunt er het touw boven de acht mee vasthouden.

ABSEILACHT

Haal een lus van het touw door de grote ring van de acht, sla dan die lus over het kleine oog. Hang het kliene oog in de karabiner in. Controleer of je alles goed hebt zitten, en zorg ervoor dat je gordel strak genoeg zit.
De begeleider zal ook nog een zekeringstouw aan je gordel vastmaken. Als alle karabiners zijn dichtgedraaid ben je klaar om te gaan abseilen.  • Ga altijd langzaam naar beneden...


  • Haal een warme abseilacht zo snel mogelijk uit het touw ...


  • Controleer ook zelf of alles in orde is !

Scouting St. Jan Baptist
Spelend leren en plezier maken
Jamboreepad 2
6415 jn  Heerlen
Ons HK: +31 45 572 28 87
BGG: +31 62 249 02 22
Scouting St. Jan Baptist
Laat je uitdagen
Tijd voor avontuur
Zet je in, speel mee
Scouting, dat is pas het leven
Terug naar de inhoud